Bokföring och inventering

När man driver café så är det lika viktigt att sköta sin bokföring som med vilket annat företag som helst. Det finns olika anledningar till varför det här är viktigt. Dels så ska man sköta detta korrekt enligt svensk lag, och dels så är det bra för en själv att man har full koll på sin verksamhet. Det finns även en sak man måste göra varje år för att visa hur mycket man har i sitt lager och det kallas att man genomför en inventering.

Debet och kredit

Att bokföra precis allt som händer i företaget är ett måste. Detta gör man för att hålla koll på sina kostnader och intäkter bland annat. Detta måste man göra enligt svensk lag och man måste göra ett bokslut varje år som man skickar in till skatteverket. Även om det är något som man är tvungen att göra enligt lag så är det bra för att man själv ska ha koll över sin verksamhet. Om man känner att man inte har riktigt koll på hur bokföringen ska gå till så kan man spara alla sina kvitton och anlita en redovisningskonsult som hjälper en.

Inventering

Det här är jättebra för dig som har ett lager i ditt café. Vissa saker gör man av med snabbt medan andra saker kan stanna på lagret länge. Självklart gör man helst av med färskvarorna så pass snabbt så att man slipper ha dem liggandes så länge att man måste slänga dem. I andra branscher räcker det kanske med att man gör en inventering en gång om året men om man driver ett café så kan man göra detta en gång i månaden. Det man gör då är att man räknar allt som man har i förrådet och för protokoll på det. Sedan följer man upp om det är något som försvunnit eller om någon glömt ta betalt för något.